Toplumda ilgiye muhtaç insanların bir kısmıda hastalardır. Sağlık ve sıhhat, Cenâb-ı Hakk’ın insana bahşettiği en kıymetli nimettir. Ne yazık ki insan, sağlığın kıymetini ancak hastalanınca anlayabiliyor. Hastalanan kişi güçsüz, takatsiz kalır, ilgiye muhtaç olur.
Şeyh Sadi Şirazi(1213-1292) Hastanın ruh halini şöyle ifade ediyor: “Gecenin ne kadar uzun olduğunu ancak hastalar bilir.”
Hayatta âcizliği tadan hasta, dostlarının, akrabalarının ve komşularının kendisini arayıp sormasını, ziyâret etmesini arzu eder. Bu ruh halinde ki bir hastayı ziyâret edip hâlini hatırını sormak ve tesellî etmek, Allâh’ın rızâsını kazanmak için önemli ibadetlerdendir.
Hasta ziyâret etmek “sünnet-i müekkede”dir. Bir hastayı, muhîtinden kimse ziyâret etmez ve ihtiyaçlarını karşılamazsa, orada yaşayan bütün müslümanlar bundan sorumlu olurlar.
Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: “Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selâmı almak, hastayı ziyâret etmek, cenâzeyeiştirâk etmek, dâvete icâbetetmek, aksırana «Yerhamukellah: Allah sana merhamet eylesin!» demek.” (Buhârî, Cenâiz, 2; Müslim, Selâm, 4)
Sevgili Peygamberimiz hasta ziyaretinin ne derece önemli olduğunu hadîs-işerîflerinde bizlere şöyle müjdelemiştir: Bir insan, bir hastanın hâlini hatırını sormaya gider veya Allah için sevdiği bir kişiyi ziyâret ederse, ona bir melek şöyle seslenir: “Sana ne mutlu! Güzel bir yolculuk yaptın. Kendine cennette barınak hazırladın!” (Tirmizî, Birr, 64/2008; İbn-i Mâce, Cenâiz, 2)
Bir müslüman, hasta bir müslüman kardeşini ziyârete gittiğinde, dönünceye kadar cennet hurfesi içindedir. “Ey Allâh’ınRasûlü, cennet hurfesi nedir?” diye sorulunca da: “Cennet yemişidir.” Buyurdular (Müslim, Birr, 40-42)
“Hasta ziyâretinde bulunan kimse, dönünceye kadar cennet yolundadır” (Müslim, Birr, 39)
Hasta ziyaretinin ihmal edilmesi ise Müslüman için büyük bir kayıptır ve sorumluluktur. Peygamber Efendimiz bunu şöyle haber verir: Allah Teâlâ, kıyâmet gününde şöyle buyurur:“Ey Âdemoğlu! Hastalandım, Ben’i ziyâret etmedin!”
Âdemoğlu: “Sen Âlemlerin Rabbi iken ben Sen’i nasıl ziyâret edebilirdim?” der.
Allah Teâlâ: “Falan kulum hastalandı, ziyâretine gitmedin. Onu ziyâret etseydin, Ben’i onun yanında bulurdun. Bunu bilmiyor musun?” buyurur…” (Müslim, Birr, 43)
Peygamber Efendimiz, hastanın yaptığı duânın meleklerin duâsı gibi olduğunu bildirmiş ve:
“Hastayı ziyâret edin ve ondan size duâ edivermesini isteyin. Zîrâ hastanın duâsı makbuldür. Günâhı da affedilir.” buyurmuştur. (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, II, 57)
Hastanın yanında ümitvâr olunmalı ve Efendimiz’in şu tavsiyesine uyulmalıdır:
“Hasta veya ölünün başında bulunduğunuz zaman güzel sözler söyleyiniz. Zîrâ melekler sizin duâlarınıza âmîn” derler(Müslim, Cenâiz, 6; EbûDâvûd, Cenâiz, 15)
Hasta ziyâreti kısa tutulmalı, bir ihtiyacı varsa seve seve yerine getirilmelidir. Dinimiz tarafından büyük önem verilen hasta ziyaretini yapalım,hastanın duasını alalım.Yukarda zikrettiğim Peygamber efendimizin müjdelediği o güzel müjdelere nail olalım inşallah.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder